8 Δεκεμβρίου 2019

Υποδοχή εταίρων στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus+ ΚΑ229 από το 5ο Γυμνάσιο Ηρακλείου



Το 5ο Γυμνάσιο Ηρακλείου υποδέχτηκε την εβδομάδα 18-22 Νοεμβρίου 2019 δεκαέξι μαθητές και δεκαπέντε καθηγητές από χώρες εταίρους (Πολωνία, Ισπανία, Ιταλία, Βόρεια Μακεδονία) στο πλαίσιο επιμορφωτικής δράσης του διετούς προγράμματος Erasmus+ ΚΑ229 (σύμπραξη μεταξύ σχολείων δ/θμιας εκπ/σης) με τίτλο «Europe takes a breath». Ο βασικός στόχος του εν λόγω προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα προστασίας της φύσης και της ορθολογικής εκμετάλλευσής της, με ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα του καθαρού αέρα.
Την 1η ημέρα οι μαθητές και οι καθηγητές συμμετείχαν στις εξής δραστηριότητες: α) παρουσίαση της ιστορίας, της κουλτούρας και του πολιτισμού της Κρήτης, β) παρουσίαση του σχολείου και των περιβαλλοντικών ζητημάτων που αντιμετωπίζει η πόλη κατοικίας για κάθε χώρα εταίρο, γ) χτίσιμο και ενδυνάμωση της ομάδας, δ) παρουσίαση σχετική με την ατμοσφαιρική ρύπανση, ε) εργασία σε ομάδες σχετική με το θέμα του προγράμματος. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας παρατέθηκε δείπνο καλωσορίσματος και γνωριμίας σε όλους τους συμμετέχοντες, καθώς και στους γονείς των μαθητών που φιλοξένησαν τους αλλοδαπούς μαθητές.
Τη 2η ημέρα οι μαθητές και οι καθηγητές επισκέφτηκαν το εργαστήριο Περιβαλλοντικών Χημικών Διεργασιών του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Παρακολούθησαν διαλέξεις σχετικές με την ατμοσφαιρική ρύπανση και την κλιματική αλλαγή, και περιηγήθηκαν σε ερευνητικά εργαστήρια.
Την 3η ημέρα επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το κέντρο του Ηρακλείου. Στο Μουσείο παρακολούθησαν και διάλεξη σχετική με τη φθορά των μνημείων. Στο ιστορικό κέντρο ξεναγήθηκαν στα μνημεία, με ιδιαίτερη έμφαση σε αυτά της περιόδου της Ενετοκρατίας.
Την 4η ημέρα επισκέφτηκαν το ΕΛΚΕΘΕ και το Ενυδρείο Κρήτης. Στο ΕΛΚΕΘΕ παρακολούθησαν διαλέξεις σχετικές με τις ερευνητικές του δραστηριότητες και ξεναγήθηκαν σε ερευνητικά εργαστήρια.
Την 5η ημέρα επισκέφτηκαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. Ξεναγήθηκαν στους χώρους του μουσείου και παρακολούθησαν διάλεξη σχετική με τη βιοποικιλότητα. 
Καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας οι μαθητές εργάστηκαν για την δημιουργία ηλεκτρονικού λεξικού με οικολογικούς όρους, βασισμένοι στο υλικό και τις γνώσεις που αποκόμισαν από τις επισκέψεις τους στους προαναφερθέντες φορείς.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους φορείς που μας υποδέχτηκαν και συνετέλεσαν ουσιαστικά στην  επιτυχία του επιμορφωτικού προγράμματος. Πιο συγκεκριμένα, ευχαριστούμε:
·         Την καθηγήτρια κ. Μαρία Κανακίδου, τον ερευνητή κ. Αντώνη Κουβαράκη, καθώς και όλους τους ερευνητές και φοιτητές των εργαστηρίων που επισκεφθήκαμε στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
·       Την κ. Πόπη Μπορμπουδάκη, Χημικό Μηχανικό του ΕΣΔΑΚ, για τη διάλεξη που έδωσε για την ατμοσφαιρική ρύπανση.
·         Την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου για τη δωρεάν είσοδο των φιλοξενούμενων στην Κνωσό και το Αρχαιολογικό Μουσείο, την προϊσταμένη κ. Βασιλική Συθιανάκη, τις συντηρήτριες κ. Αγγελική Ψαρουδάκη και κ. Ελπίδα Πολιτάκη για τη διάλεξη σχετικά με τη φθορά των μνημείων, και την προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου κ. Στέλλα Μανδαλάκη για την παραχώρηση της αίθουσας εκδηλώσεων του Μουσείου για την πραγματοποίηση της διάλεξης.
·         Το Τμήμα Τουρισμού του Δήμου Ηρακλείου και την αρμόδια υπάλληλο κ. Κάλλια Νικολιδάκη για την ξενάγηση στο κέντρο του Ηρακλείου.
·       Τους ερευνητές του ΕΛΚΕΘΕ κ. Δημήτρη Ποδάρα και κ. Βάντα Πλαΐτη για την οργάνωση της επίσκεψης στο Κέντρο, καθώς και όλους τους ερευνητές που ξενάγησαν στα εργαστήρια.
·            Τη βιολόγο κ. Ιάσμη Στάθη για τη διάλεξη που παρέθεσε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

     Ιδιαίτερα, ευχαριστούμε τους γονείς των μαθητών μας που φιλοξένησαν με υποδειγματική φροντίδα τους αλλοδαπούς μαθητές.






Puzzle:
preview